Zo was Utrecht

Boekentips & meer

Wij bieden graag een zorgvuldig samengestelde selectie van boeken en andere artikelen aan die betrekking hebben op Utrecht en de unieke geschiedenis van deze stad. Door middel van de onderstaande links kun je deze items aanschaffen, en als je dat doet, ontvangen wij een kleine commissie. Deze commissie stelt ons in staat om zowasutrecht.nl te exploiteren en jou gratis inhoud te blijven bieden. Uiteraard worden er bij jouw aankoop geen extra kosten in rekening gebracht en betaal je de normale prijs. De commissie die wij ontvangen wordt door de verkoper aan ons betaald.Boeken

Hier vind je een uitgebreide collectie van boeken over de stad Utrecht en haar rijke geschiedenis, cultuur, architectuur en nog veel meer. Of je nu een inwoner van de stad bent, een bezoeker die meer wil leren over deze prachtige stad, of gewoon een liefhebber van geschiedenis en cultuur, wij hebben voor elk wat wils. Onze selectie omvat zowel historische als moderne publicaties, gidsen, fotoboeken, romans en non-fictie werken, geschreven door gerenommeerde auteurs en experts. Ontdek de fascinerende wereld van Utrecht door middel van onze boeken en verrijk je kennis over deze bijzondere stad. Wij hopen dat je iets vindt wat je aanspreekt en dat je je verder kunt verdiepen in de geschiedenis en cultuur van Utrecht!

Groeten uit Utrecht | Honderd jaar veranderingen in de stad

Wanneer je op de Oudegracht in Utrecht staat, ervaar je een prachtige historische omgeving. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat er nooit iets veranderd is. Maar wie een foto van dezelfde plek 100 jaar geleden bekijkt, ziet grote verschillen. Dit geldt voor de hele stad: tramrails zijn verdwenen, grachten zijn gedempt en de bevolking is veel diverser geworden. Het bekijken van oude foto's geeft vaak een vervreemdend gevoel: het verleden is nog steeds merkbaar in de details.

Robert Mulder heeft honderd oude foto's van Utrecht verzameld en maakte vervolgens honderd recente foto's op exact dezelfde plek. Het schitterende fotoboek "Groeten uit Utrecht" toont bekende plekken in de stad, zoals Vredenburg, de Mariaplaats en de Maliebaan. Het boek laat zien wat er in de stad verdwenen is en wat erbij gekomen is. Door oude en nieuwe foto's in groot formaat naast elkaar te plaatsen, blijf je gefascineerd kijken naar de veranderingen. Soms valt de vergelijking in het voordeel van het verleden, soms in het voordeel van het heden. De vooruitgang gaat vaak gepaard met een dosis weemoed.


Van stadsie tot stad | Utrecht 1950-1975

We bevinden ons in de jaren '50 van de vorige eeuw. Utrecht is weer het wat slaperige provinciestadje geworden dat het ook voor de oorlog was. De stad herstelt zich snel van de schande die over haar kwam toen de collaborerende NSB haar jarenlang de 'Stad der Beweging' noemde. Utrecht slaat dan de weg in naar de positie van bruisend hart van Nederland.

Het begint met gebiedsuitbreiding: in het oosten, noorden en zuiden snoept Utrecht stukken grond af van de buurgemeenten. Vervolgens worden er nieuwe wijken ontwikkeld, zoals Hoograven, Kanaleneiland en Overvecht, om volksvijand nummer één tussen 1950 en 1975 te verslaan: de woningnood.

Utrecht gaat verder: alles moet nieuw worden. Tot verdriet van velen gaat het Centraal Station eraan, samen met de naastgelegen Stationswijk. Er wordt zelfs een stuk singel gedempt. Dit alles voor de vooruitgang: de hypermoderne betonkolos Hoog Catharijne moet Utrecht tot 'winkelhart van Nederland' maken. Het gevolg hadden weinigen voorzien: om te overleven richt het oude centrum zich op, flinke delen worden autovrij, overal komen terrassen en de voorheen ingeslapen stad wordt tot leven gewekt.

Deze wonderbaarlijke transitie wordt beschreven en in beeld gebracht in 'Van stadsie tot stad: Utrecht 1950-1975', door Ton van den Berg en Ad van Liempt, Utrechtse journalisten die hun stad kennen en begrijpen.


Utrecht 900 jaar | Gekomen om te blijven

Dit boek is het perfecte cadeau voor de viering van 900 jaar stadsrechten in Utrecht. Burgemeester Sharon Dijksma schreef het voorwoord.

De geschiedenis van Utrecht is de geschiedenis van haar inwoners gedurende negen eeuwen. Of ze nu al daar woonden of kwamen om te studeren, werken, geloven of lief te hebben. De stad trok kooplieden aan dankzij haar stadsrechten. Geestelijken bouwden aan de bisschopsstad. De universiteit bracht studenten en deze werden wetenschappers. Nieuwkomers hielden eeuwenlang de bevolking van Utrecht op peil, van Hongaarse vluchtelingen en Indische repatrianten tot mediterrane gastarbeiders en studenten.

Tegen de laatste eeuwwisseling werd de bevolking steeds internationaler. Wat was de motivatie van deze nieuwkomers en waar wilden zij zich vestigen in de stad? Hoe heeft dit het straatbeeld veranderd? Het boek "Gekomen om te blijven. Utrecht 900 jaar" geeft antwoorden in woord en beeld. Geschreven portretten worden aangevuld met een gevarieerde selectie van prenten, schilderijen, foto's en voorwerpen. Dit boek is een must-have voor liefhebbers, huidige bewoners en bewoners die van de stad houden. Want het zijn de inwoners die Utrecht hebben gemaakt tot de bruisende stad die het vandaag de dag is.


Toen & Nu Utrecht Kijk hoe de stad verandert

Dit boek bevat korte geschiedenisverhalen over Utrecht, geschreven aan de hand van een oude en een recente foto. Het is een bundeling van de columns die Paula Swieringa wekelijks schrijft voor het AD Utrechts Nieuwsblad. Het boek biedt een fascinerende kijk op hoe de stad veranderd is door de jaren heen. Het is zo populair geworden dat er al een deel 2 en deel 3 van "Toen & Nu Utrecht" zijn uitgebracht. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Utrecht, dan is dit boek een absolute aanrader.


Utrecht 1930-1960
De stad door ogen van fotograaf F.F. van der Werf

Frans Ferdinand van der Werf (Utrecht, 29 november 1903 – Velp, 1 november 1984) was een van de meest vooraanstaande fotografen van de stad Utrecht. Hij had een uitzonderlijk talent om het juiste standpunt en moment te vinden om bijzondere gebeurtenissen vast te leggen. Zijn foto's getuigen van een gevoel voor drama en humor, zoals de foto van de brandweerman die een paspop redt uit een brandend warenhuis. Daarnaast was Van der Werf altijd op zoek naar karakteristieke types, die hij tijdens hun dagelijkse werkzaamheden vastlegde, zoals de baggeraars van de Utrechtse grachten en de orgelman in de Sterrenwijk. Ook hoogwaardigheidsbekleders, beroemdheden en leden van de koninklijke familie kwamen regelmatig voor zijn lens. Veel Utrechters zijn door Van der Werf geportretteerd in zijn fotostudio, Camera Obscura, aan de Kromme Nieuwegracht. Zijn stemmige stadsgezichten, zoals het berijpte Singelplantsoen, de Oudegracht in tegenlicht, en de kaartspelende mannetjes in het Julianapark, zijn vermaard vanwege de compositie en het gevoel voor nostalgie en geschiedenis, zonder overdreven opsmuk. Kortom, Van der Werf legde Utrecht vast op zijn mooist.


Vergeten gebouwen in Utrecht 1850-1940

In Utrecht zijn veel bijzondere gebouwen te vinden die vaak onopgemerkt blijven. Het zijn niet de bekende monumenten zoals de Domkerk of het voormalige postkantoor, maar juist panden waarvan de verhalen bijna niemand kent. Achter alledaagse gevels schuilen soms spectaculaire interieurs, met vele bijzondere details die verborgen zijn in kelders, op zolders of achter systeemplafonds. Deze verborgen schatten zijn te vinden in woonhuizen, winkels, fabrieken, kantoren, scholen en kerken. Arjan den Boer bezoekt en beschrijft deze 'vergeten gebouwen' voor De Utrechtse Internet Courant (DUIC) en duikt niet alleen in historische fotoarchieven, maar opent ook deuren die normaal gesloten blijven. In dit rijk geïllustreerde boek heeft hij dertig gebouwen uit de periode 1850-1940 geselecteerd en bewerkt. Het boek volgt een chronologische volgorde, waardoor niet alleen de geschiedenis van elk gebouw wordt getoond, maar ook de ontwikkeling van bouwstijlen in deze periode.


111 Plekken in Utrecht die je gezien moet hebben

Utrecht herbergt vele verrassende plekken. Heb je ooit een tentoonstelling bezocht in een oorlogsbunker? Sprinkhanen gegeten in een verlaten fabriekshal of een 'Mai Prima' geproefd bij Roberto Gelato? Ben je ooit 'geslamd' op het Jansveld of heb je een virtuele parachutesprong gemaakt boven de Waterlinie? En ken je alle attracties van het prachtige Máximapark? Henny van der Eng en Fenna Riethof nemen je mee op ontdekkingsreis door Utrecht, die je meeneemt naar plekken die zowel onder als boven de straatstenen van de stad liggen. Ze tonen je 111 bijzondere en onverwachte locaties, geven de beste insider tips en laten Utrecht op haar meest veelzijdige manier zien. Utrecht: van het voormalige pesthuis tot concertzaal, een filmhuis in een voormalig politiebureau, een bakstenen inktpot, sodomie tussen de ruïnes van de Dom en 't Luie End, waar men ligt en zit.

Fenna Riethof (1992) is een freelance journalist die in 2016 afstudeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ze heeft onder andere gewerkt voor PS Het Parool en AD Magazine. Henny van der Eng (1944) heeft meegeschreven aan verschillende informatieve boeken en televisieprogramma's.


Cadeautjies

Hier vind je (binnenkort) een ruime selectie van unieke en originele geschenken die geïnspireerd zijn door de prachtige stad Utrecht en haar rijke geschiedenis. Of je nu op zoek bent naar een cadeau (kedeauchies of cadeautjies) voor een vriend, familielid of collega, of gewoon jezelf wilt verwennen met iets speciaals, wij hebben voor elk wat wils. Ontdek onze verzameling van (handgemaakte) producten, souvenirs en culinaire lekkernijen die allemaal de kenmerkende charme van Utrecht uitstralen. Wij hopen dat je iets vindt wat je aanspreekt en dat je de trots en liefde voor Utrecht kunt delen met anderen!

Flesopener DOMPOPPER
Domtoren Utrecht met geschenk verpakking

De Dompopper is de enige echte Utrechtse flesopener die de contouren van de domtoren heeft. Met deze bieropener kun je elk feestje in stijl beginnen. Zoek je naar een origineel cadeau uit Utrecht? Dan is de Dompopper het perfecte geschenk. Met zijn hoogte van 14 cm is deze flesopener het ideale cadeau om weg te geven of te krijgen, en het is tevens het symbool van de stad Utrecht. De Dompopper is ook een geweldig relatiegeschenk.

Elke Dompopper wordt met de hand bewerkt en is daardoor uniek. De flesopener bestaat uit 100% RVS met een slijtvaste lasergravering en is een prachtig stukje design dat mede mogelijk gemaakt wordt door mensen van de sociale werkplaats in Utrecht.


Serveerplank met Skyline van Utrecht
Gegraveerde snijplank, hapjesplank, borrelplank met handvat

Deze prachtige serveerplank met de skyline van Utrecht is een geweldig souvenir of cadeau voor iedereen die van Utrecht houdt of er woont. Gebruik hem om diverse lekkernijen te serveren, zoals tapas, kaas, charcuterie en meer, of als borrelplank. Het is een leuke manier om voedsel te serveren tijdens bijvoorbeeld een feestje of een avondje met vrienden.

De plank is gemaakt van beukenhout en heeft een handvat waardoor hij makkelijk te gebruiken en te verplaatsen is. Daarnaast kan de plank ook opgehangen worden aan het stevige jute koord. Doordat het hout is gemaakt uit meerdere stukken hout, kan er kleurverschil zijn tussen de verschillende houtdelen. Omdat hout een natuurproduct is, is iedere plank uniek en kan dus qua kleur en lijnen in het hout afwijken. Er wordt altijd rekening gehouden met het feit dat er niet over noesten gegraveerd wordt, zodat de gravure zo duidelijk mogelijk blijft.


Milieuvriendelijk Vogelhuisje
Domtoren

De Domtoren is de oudste toren van Nederland en met zijn 112 meter hoogte een iconisch beeld van Utrecht. Bewonder zijn prachtige gotische architectuur en beklim de 465 treden voor een adembenemend uitzicht. Nu kunnen ook vogels genieten van de Domtoren met deze decoratieve en duurzame nestkast gemaakt van gerecycled acrylaat. Eenvoudig te monteren en een mooie toevoeging aan elke tuin of balkon.


De opklapbare buiten bank met de Domtoren
voor aan de gevel

De Echte StadBank is voorzien van de Domtoren in de scharnieren en kan binnen enkele seconden worden uitgeklapt tot een comfortabele bank met rugleuning. Ingeklapt kan de bank eenvoudig worden vergrendeld met behulp van een hangslot.

Met behulp van de uitgebreide handleiding is het ophangen van de bank een eenvoudige klus. Mocht je nog vragen hebben over de montage, raadpleeg dan eerst de handleiding voordat je contact opneemt met onze klantenservice.

De bank wordt geleverd met strakke eiken planken die aan de bovenzijde en zijkanten zijn geschaafd. Als extra touch is er een schaaldeel aan de achterzijde van de bank toegevoegd voor een natuurlijke uitstraling. Indien gewenst kan je ook kiezen om geen planken te bestellen en in plaats daarvan een losse set scharnieren aan te schaffen. Zo kan je jouw droombank creëren met eigen planken die perfect passen bij de uitstraling van je gevel.


Illustraties en foto's

Ontdek de prachtige stad Utrecht als nooit tevoren met unieke illustraties en foto's. Of je nu een lokale bewoner bent of een bezoeker die de stad net ontdekt, deze collectie biedt een verscheidenheid aan beelden die de essentie van Utrecht vastleggen. Van historische monumenten tot de bruisende sfeer van de grachten, onze illustraties en foto's brengen de stad tot leven. Je kunt deze beelden kopen en toevoegen aan je eigen collectie, of cadeau geven aan vrienden en familie die ook van Utrecht houden. Kies uit een verscheidenheid aan formaten en materialen, en breng Utrecht in huis met onze prachtige illustraties en foto's.

Utrecht Stadskaart Poster

Bij Wallified vind je must-have posters en prints voor jouw interieur, geselecteerd door een gepassioneerde team. De collecties worden regelmatig vernieuwd om ervoor te zorgen dat je altijd iets kunt vinden dat bij jouw interieurstijl past. De posters worden gedrukt op hoogwaardig papier met een matte finish en zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, namelijk 21x29,7cm, 29,7x42cm, 50x70cm en 70x100cm. Combineer meerdere posters voor een betaalbare eye catcher in je woonkamer of slaapkamer. Na verzending ontvang je van ons een Track & Trace nummer, zodat je de levering van jouw poster kunt volgen. De Utrecht Stadskaart Poster wordt geleverd zonder lijst en de kleuren kunnen afwijken vanwege de instellingen van uw scherm. Bij schade tijdens transport kun je altijd contact opnemen voor een passende oplossing.


Skyline Utrecht

De skyline van Utrecht bevat enkele iconische gebouwen, zoals de Dom, de Inktpot, de Rabotoren en de Prins Clausbrug. Wil jij deze indrukwekkende bezienswaardigheden in huis halen? Onze producten worden zorgvuldig verpakt in op maat gemaakte dozen, zodat jouw skyline veilig bij jou aankomt. De skyline wordt geleverd in een mal die het zo goed mogelijk beschermt tijdens transport. En het beste van alles? Je hebt jouw bestelling al binnen 5 werkdagen in huis! Wacht niet langer en voeg deze prachtige iconen van Utrecht toe aan jouw interieur.


Canvas Schilderij Oudegracht In Utrecht

Ben je op zoek naar een hoogwaardig canvas schilderij van de Oudegracht in Utrecht, dat je in je slaapkamer of woonkamer kunt ophangen? Zoek dan niet verder, want bij Artaza hebben zij precies wat je zoekt! De prachtige canvassen zijn van de hoogste kwaliteit en laten de levendige kleurencombinaties van de Oudegracht perfect tot hun recht komen. Door de kleurintensiteit en het haarscherpe contrast lijkt het schilderij bijna tot leven te komen, en kun jij er jarenlang van genieten. Wacht dus niet langer en haal dit prachtige canvas schilderij van de Oudegracht in huis!


Schilderij Oudegracht met Domtoren

Karo-art maakt gebruik van een stevig doek van 300 gram, met een dikte van 0,41 mm, voor onze canvas schilderijen. Het canvas is samengesteld uit linnen en polyester, voorzien van een waterafstotende coating, waardoor je het gemakkelijk kunt schoonmaken met een nat doekje. Het linnen wordt strak gespannen op een houten spieraamframe van twee centimeter dik, vervaardigd uit PEFC-gekeurd grenen kwaliteitshout. Hierdoor ben je verzekerd van een hoogwaardig canvas schilderij dat jarenlang meegaat.

Voeg wat pit toe aan jouw wanddecoratie met onze Utrecht Skyline Domtoren schilderijen, verkrijgbaar in twee maten en een opvallende multikleur.


Verlichte Domtoren van Utrecht
zwart wit

De beroemde Domtoren van Utrecht wordt verlicht tegen de donkere avondlucht, terwijl enkele huizen in de buurt staan. Dit prachtige tafereel is perfect voor een interieur in de woonkamer.

Dit adembenemende schilderij is afgedrukt in de hoogste resolutie op canvas, waardoor een haarscherpe, kleurechte afdruk met levendige kleuren wordt gegarandeerd. De afbeelding wordt afgedrukt met een uitloop op de zijkanten van het canvas, zodat ook deze kanten perfect passen bij de afbeelding.

De afbeelding wordt afgedrukt op stevig 260-grams canvasdoek van 0,41 mm dik. Het canvasdoek wordt strak opgespannen op een 2 cm dik houten spieraam, gemaakt van PEFC-gecertificeerd grenenhout van hoge kwaliteit. Het is mogelijk om optioneel een ophangsysteem bij het product te bestellen, zodat de print gemakkelijk aan de muur kan worden bevestigd.


De Domtoren, abstract in olieverf look
Foto-Schilderij print op Dibond / Aluminium

John Joseb creëert unieke kunstwerken, vaak met een abstracte stijl, die worden afgedrukt in de hoogst mogelijke kwaliteit. Elke afbeelding is voorzien van zijn handtekening, waardoor u kunt garanderen dat het een authentieke John Joseb is.

De kunstwerken zijn beschikbaar op verschillende materialen, waaronder dibond (aluminiumplaat), canvas, tuinposter, wandkleed en acrylglas. Het dibond / aluminiumplaat wordt geleverd met vier zijgrip afstandshouders en is een prachtige aanwinst voor uw woonkamer, slaapkamer of elke andere ruimte.


BoekenBoeken