Leidsche Rijn

05-leidsche rijn

Vanaf de Abel Tasmanbrug. Gegraven in 1664, gedeeltelijk als vervanging van de Oude Rijn, tussen Utrecht en Leiden. Het water kwam uit in de Stadsbuitengracht, naast de Catharijnebrug. Door bereikbaarheid met schepen waren er veel bedrijven langs het water gevestigd.

In de 18e eeuw vestigden de houtzaagmolens De Ster (1721) en de De Bijgeval (1739) zich aan de linkeroever van het water, in 1872 kwam verderop de Lood – en Zink pletterij Hamburger. De Ster werd in 1911 onttakeld, maar in 1999 weer hersteld. De Bijgeval is geheel afgebroken. In 1975 sloot de Hamburgerfabriek; er staan nu huizen.

De Leidsche Rijn werd in 1892 doorsneden door het Merwedekanaal en vanaf 1950 door het Amsterdam Rijnkanaal. Door aanleg van spoorwegen; Westplein en komst van Hoog Catharijne is de verbinding met de oude stad verloren. Vroeger kon je vanaf het Leidseveer met een schuit richting Bodegraven varen.

3 gedachten over “Leidsche Rijn”

 1. Ja, en vanaf het park Oog in Al kon je 60 jaar geleden nog met een gehuurde lompe stalen roeiboot naar de Catharijnesingel roeien. Verder zijn we nooit gekomen want de woensdagmiddag was niet langer.
  Er zijn ogenschijnlijk maar drie veranderingen te zien op deze foto: het foeilelijke hotel, de witte zijgevel van de tandarts op de hoek van de Krügerstraat en de aaneengesloten rij geparkeerde auto’s. De hekken langs het water waren een paar jaar eerder al zo ontworpen. Straks komt wellicht ook dat lelijke rode asfalt in beeld?

 2. Ja, de Leidsche Rijn is een dood watertje geworden. Ik vergat nog te vermelden, dat ook de bouwmaterialenhandel in zand, grint en kalkmortel, de ‘Eerste Kalkmortel Centrale’ (in 1970 door de gemeente weg gesaneerd), via dit water bevoorraad werd. Halverwege de vorige eeuw werd de bevoorrading veel meer mobiel en verloor de Leidsche Rijn haar functie als aanvoerroute.

 3. Dit zijn nog vele herineringen van onze jonge tijd.Wij hebben gewoond aan de Thomas A Kempisweg No: 7. Maart 1952 zijn wy naar Canada ge-emigreert met d hele familie van 15 personen.
  Ik vindt het heel mooi om de oud Utrechter te lezen.

  Als ik de oorlog in kleur wil lezen hoeveel dollars wil dit mij kosten en hoe moet ik het geld overmaken??

  Ik ben nog altijd benieuwt what is er gebeurt met de melkfabriek van v.schajik die op de Bankastraat was in onze tijd.

  Hartelijk dank om mij nog op de hoogte te houden.

  Adrian Oostrom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *