Bloemenmarkt

31-bloemenmarkt 1953

De bloemenmarkt op het Janskerkhof in de zomer van 1953. Gemaakt door G.J. Lauwers. Hij was, evenals fotograaf F.F. vd Werf, actief met het vastleggen van het dagelijks leven in Utrecht. Hij overleed in 1958, maar zijn atelier annex fotozaak aan de Catharijnesingel bleef tot in de jaren zeventig bestaan.

De ijscokar op de voorgrond kan zo maar eens van Guido De Lorenzo zijn. Hij had sinds 1928 de Italiaanse ijssalon Venezia op de Voorstraat. Het jongetje links, zou maar wat graag een ijsje willen.

De zaterdagse bloemenmarkt is al sinds 1835 op het Janskerkhof. Daarvoor bestond de markt al op de Stadhuisbrug. De Utrechtsche Provinciale en Stads-Courant schreef in 1889:

Onder den lommer der breed gekruinde boomen is er in ons land bijna geen bloemenmarkt met de onze te vergelijken, zowel in aangenaamheid van standplaats als in weelde, overvloed en verscheidenheid van bloemen. Wie des Zaterdags dus een oogenblikje kan uitbreken zal zich met een bezoek aan het Janskerkhof een opwekkend genot verschaffen

De bloemenmarkt is bekend om zijn standwerkers, die met kreten als “Vooruit mensen, maak me los! Neem mee, zeven stuivers” hun bloemen aanprijzen. Van oudsher zijn dat kleurrijke figuren, die vooral veel kijkers aantrekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *